Skattereduktionen för ROT-arbeten skall slås ihop med systemet med skattereduktion för hushållsarbete. Det nya systemet kommer alltså att omfatta både hushållsarbete, som exempelvis städning, och ROT-arbeten. Detta innebär att underlaget för hushållsarbete och ROT-arbete, per person, får uppgå till 100 000 kronor för varje beskattningsår. Skattereduktion medges med halva arbetskostnaden och det maximala avdraget uppgår således till 50 000 kronor. Endast kostnaden för utförande av arbetet ger rätt till skattereduktion. Utgifter för material och utrustning är således inte avdragsgilla.

En förutsättning för att man skall medges ROT-avdrag är att man är obegränsat skattskyldig i Sverige och skattereduktionen räknas av mot statlig och kommunal inkomstskatt samt mot statlig fastighetsskatt och kommunal fastighetsavgift. Man kan således endast tillgodoräkna sig skattereduktionen om man betalar dessa skatter.

ROT-avdraget innebär alltså att man kan få avdrag för halva arbetskostnaden eller maximalt 50 000 kronor under förutsättning att man anlitat en hantverkare för att utföra arbetet. Det är ägaren till bostaden som har rätt till avdraget. Om flera personer äger fastigheten eller bostadsrätten tillsammans kan var och en av dem ha rätt till skattereduktion. Om exempelvis två makar äger bostaden tillsammans kan bägge makarna göra avdraget och det maximala avdraget uppgår då till 50 000 kronor för vardera maken. Det kan därför löna sig, om man skall göra större arbeten, att dela upp ägandet av t.ex. fastigheten innan man sätter igång med arbetena.

För arbeten som utförts fram till den 30 juni 2009 gör beställaren av arbetet avdraget i samband med nästa års deklaration. Från och med den 1 juli införs ett nytt system vilket skall göra det enklare för köparen att utnyttja avdraget. Det nya systemet kallas fakturamodellen och innebär att köparen av ROT-arbeten får avdraget direkt vid köpet, på fakturan. Köparen kommer då överens med säljaren om att köparen betalar hälften av arbetskostnaden. Säljaren begär därefter utbetalning på resterande betalning från skatteverket. Den delen som skatteverket betalar utgör då köparens skattereduktion.

/Erik Stenemar, jurist på Swedbank Juristbyrå